Den 19-20 mars anordnade Agrovästs Mark- och vatten och Gröna möten Halland tillsammans med Länsstyrelsen i Västra Götaland en studieresa till Halland. Under två dagar gjordes flera gård- och företagsbesök under temat Bevattning.
Resan avgick tidigt på onsdagsmorgonen från Skara för att drygt 2,5 timme senare, landa på första gårdsbesöket hemma hos potatis- och grönsaksodlaren Ivar Nilsson på Tångagård i Falkenberg. Ivar visade sitt pumphus som byggdes 2022, och sin bevattningsdamm som anlades 2010. Bevattningsdammen rymmer upp mot 70 000 m3 vatten och pumparna har kapacitet att pumpa 240 m3/ tim. Bevattningssystemet förser 100 ha åkermark.
Ivar tipsar om att man ska tänka på att ta höjd för framtida utbyggnationer när man planerar sin bevattningsanläggning. Det är viktigt att inte underdimensionera och att planera anläggningen på ett sätt att det blir lätt och smidigt att arbeta när det är dags att bevattna.
Den utmaning som Ivar haft med sin bevattning var när det gällde fastighetens höjdskillnader. Även detta ska man ha i åtanke när man planerar sin bevattningsutrustning, tycker han. Att pumpa upp vatten till mark på högre höjd är kostsamt. Kan man i stället utnyttja lägesenergin på något sätt är detta smartare och en billigare lösning.
Daniel Persson och Bengt Fröjd från bevattningsföretaget Rosenqvist Irrigation fanns också på plats hemma hos Ivar. De berättade om bakgrundshistorien kring företaget Rosenqvist irrigation, samt kompletterade med information kring Ivars bevattningsutrustning.
Efter lunchen på det trevliga Gudmundsgården var det dags att besöka Anders och Helen Gustafsson på Andersgård i Särdal strax norr om Halmstad.
Gården bedriver plöjningsfritt jordbruk och odlar spannmål, raps, potatis, vall och gräsfrö på cirka 460 hektar. Bevattningen sker på 150 ha, mest i potatis, men även i spannmål och raps vid behov. Anders och Helen tar sitt bevattningsvatten bland annat från grundvattnet. På fastigheten finns en artesisk källa som trycker upp vatten genom jordlagren. Vattnet samlas in i en brunn med nedsänkbar pump som man placerat på platsen. På gården finns även tre bevattningsdammar anlagda på 80-talet. Även där finns en ansluten brunn med nedsänkt pump som hämtar upp vattnet.
Anders berättar att det är mycket jobb med bevattning, inget som sköter sig själv direkt. Det man kan tänka på när man planerar sin bevattning är att inte gräva ner stamledning med för snåla dimensioner. Placera också ut vattenposter tätt så att det blir enkelt att bevattna.
Det tredje och sista besöket denna dag gjorde vi hos Lars-Inge Gunnarsson på Skottorps Säteri AB, Skottorp. Gården som är självförsörjande både på foder och el odlar på hela 3 500 ha och har 36 anställda. Verksamheten bedriver i huvudsak mjölkproduktion, och dagsläget finns cirka 1 500 mjölkkor och 250 dikor på gården. Det odlas vall, majs, korn, råg, vete, havre, raps och sockerbetor främst för egen försörjning, men det säljs även.
Större delen av Skottorps areal bevattnas. Det finns en äldre och en nyare bevattningsdamm. Den senare som anlades 2020 är cirka tre hektar, och rymmer cirka15 000 m3. Bevattningsdammen har flera funktioner. Dels säkerställer den tillgången på bevattningsvatten men fungerar också som kvävefälla och tar till vara på näringsämnen från dräneringarna. Det finns nergrävda ledningssystem överallt för att få ett rationellt och effektivt arbetssätt med bevattningen.
Skottorp har 10 maskiner i bruk under bevattningssäsongen. Lars-Inge berättar att de har ett samarbete kring sin bevattning med en potatisodlare, för att synkronisera behov, maskiner och personal.
Lars-Inges råd är att inte börja bevattna för sent. Gör man det blir det svårt att komma i kapp. Enligt Lars-Inge är det heller ingen bra idé att ha kombinationsledningar för både bevattningsvatten och flytgödsel.
Risken är gödseln ger avlagringar i ledningarna så att gödseln fastnar. Då kan man få stora problem. Flytgödsel kräver raka, släta ledningar utan vinklar och stopp. Dessa system behöver också ha avstängningsfunktioner i fall något akut problem uppstår.
Vi avslutade dagen med middag och övernattning Lögnäs Gård.
Den 20 mars ordnades en Öppen temadag av Agroväst Gröna Möten om bevattning tillsammans med Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Greppa Näringen samt Agroväst. Förutom resenärerna på bevattningsresan hade ytterligare ett antal personer bokat in sig att följa med på temadagen.
Dagen startade hos familjen Uhlin i Hasslöv som berättade om hur de arbetar med bevattning till vall, grönsaker och ibland även spannmål.
Vi åkte sedan vidare till Östorps bevattning i Laholm för att lära oss mer om olika bevattningstekniker och behov.
Avslutningen av dagen skedde på Kvibille Gästgivaregård med en föreläsning om ekonomin kring bevattning av Carl Andås på VÄXA Halland.
Även dag två var en givande dag som gav många intressanta samtal och ny inspiration. Ett extra stort tack till alla deltagare, lantbrukare/företagare och rådgivare som deltog under dessa dagar.